HC:GILJE
Radiant
I radiant beveger en hvit laserstråle seg over en flate og tegner punkter og streker som bare er synlig et lite øyeblikk før det blir borte, bortsett fra at lysstrålen etterlater seg spor: Flaten er dekket med et fosforiserende pigment som fanger lys og deretter avgir et grønnlig skjær som gradvis blir borte. De enkle strekene projisert med det intense frenetiske hvite lyset fra laseren legger seg lag på lag i et kontinuerlig foranderlig nett av grønne skimrende linjer.
Det kraftige lyset fra laseren aktiverer ikke bare den fosforiserende overflaten på det runde gulvet, hele rommet blir lyst opp og intensivert av lyspulsene som reflekteres fra gulvet. Det hvite lyset kaster harde skygger ut i rommet i kontrast til grønnskjæret fra gulvet som gir et mykt lys til omgivelsene.
Fosforiserende “Glow in the dark” mineraler var kjent allerede på Galileo´s tid, da ble de kalt solsvamper. Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), en relativt ny oppfinnelse, er en lyskilde kraftigere enn solen. En av de tingene som skiller laser fra andre lyskilder er den ekstremt smale lysstrålen som gir et konsentrert lyspunkt selv på lengre avstander.
Gilje utforsker forholdet mellom det alltid bevegelige lyspunktet og overflatens evne til å absorbere og avgi lys. Det skaper en spenning mellom det raske og det langsomme, øyeblikket i forhold til lengre strekk av tid, det som bygges opp og det som brytes ned.
Radiant ble første gang vist på Berlin Atonal i 2018, og har blitt vist i forskjellige varianter som installasjon og live performance på Factory Light Festival, Kunsthall Grenland, Trøndelag Senter for Samtidskunst, Bergen Lights, Sonic Acts, Stereolux og Inversia festival.
https://nervousvision.com/hcgilje/projects/radiant.html
https://nervousvision.com/hcgilje/projects/radiantlive.html
.
VIEL BJERKESET ANDERSEN
Jeg arbeider aktivt med utstillinger i inn- og utland og kunstprosjekter i offentlige rom. De ulike prosjektene beveger seg innenfor et bredt spekter av medier, og spenner mellom autonome verk til installasjoner og totale grep. Et hvert visnings- /mottakssted, enten det er i regi av et offentlig oppdrag eller et utstillingssted, eller hvilket publikum som er mottakere, vil uansett ha sine særegne utfordringer. Jeg arbeider grundig med idéutviklingen slik at prosjektet har en solid base å vokse ut fra. Deretter er det gjennomføringen av idéen, muligheten til å fullføre et prosjekt; – kunstverket og historiefortellingen, som er viktig for meg, og for å få til det handler det om kommunikasjon og samarbeid, skape begeistring for et prosjekt, og få folk med seg på ferden.
Det interessante med å arbeide såvidt bredt som jeg gjør, er at jeg krysser andre kunstneriske felt som fører til samarbeid med andre kunstnere, teknikere og andre fagfolk, og som igjen genererer nye idéer og prosjekter. Dette er viktige faktorer for bl.a utadrettede arbeider, som offentlige prosjekter er, men også for å utfordre og utvide min egen utvikling.
De offentlige prosjektene mine er ofte store og omseggripende, de skal forholde seg til store landskap og rom, av og til kun kunne leses på avstand og oppfattes umiddelbart. Men det er like utfordrende å mestre avgrensede rom og begrensede veggflater
THOMAS VALEUR
Ter en gitarist fra Bergen som begeistrer publikum med raffinert teknikk, musikalsk lidenskap og entusiasme på scenen. Han har en mastergrad i klassisk gitar fra Griegakademiet, Universitetet i Bergen, og er dedikert til å kaste nytt lys på gitaren. Han har blitt omtalt i flere store musikkmagasiner som "Classical Guitar Magazine" og "Guitar World Magazine", og har opptrådt på radio og TV ved flere anledninger, blant annet på TV programmet "Norske Talenter" på TV2 i 2011. Han har medvirket i en rekke teaterproduksjoner rundt om i landet, eksempelvis ved Den Nationale Scene i Bergen og Det Norske Teatret i Oslo. Vinteren 2017 var han aktuell med komiker Christine Hope under forestillingen "Hope, skulder, kne og tå". Forestillingen høstet strålende kritikker og ble spilt for fulle hus i tre måneder på Ole Bull Scene i Bergen. Thomas liker å eksperimentere med ulike sjangre og gitarer, og har blitt kjent for sine spennende og unike opptredener.
THOMAS FRØYEN
har spilt trommer i over 30år. I flere år var han aktiv i Bergen som freelance trommis med en rekke jazz- og storband, samt som session musiker i ulike events. Som fast trommis i Håvard Lothe Band turnerte han mye rundt i Norge, deltok på Melodi Grand Prix og fikk spilt live i Kina for over 40 tusen mennesker.
Thomas har delt scene,samt opptrådt med blant andre Absence & Blipp, Frode Alnæs, Tor Endresen, Erik Røe fra Baba Nation med flere i ulike settinger.
I dag er Thomas bosatt i Solund og har alltid mange jern i ilden, bl.a som trommis og vokalist i Pfizers Orchestra og som musikalsk ansvarlig for festkonsertene til Lysfestivalen i Solund.